Yöre Mutfağı (Gastronomi)
Adana yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır. Mutfağın bu
kadar zengin olmasının nedeni çeşitli kültürlerin etkisinde kalmasıdır. Adana
yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve çeşitli baharatların
kullanılmasıdır. Aynı zamanda süt, yoğurt, peynir ve çökelek de bol miktarda
kullanılmaktadır. Adana kebabı çok ünlüdür. Bunun yanında bol yeşillik, ezme,
salata yenir ve mevsimine göre ayran veya yöreye özgü şalgam suyu içilir. Kesme
ya da hamur çorbası, yüzük çorbası, düğün çorbası, sebze yemeklerinden süllüm,
mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak,
sarmısaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması, kebaplardan Adana kebabı,
içeceklerden şalgam veya meyan kökü, tatlılardan karakuş tatlısı, taş kadayıfı
ve halka tatlısı Adana mutfağının özgün yemeklerindendir.
Sıkma | Şalgam Suyu |