İlk 1956’da Muhsin Ertuğrul tarafından görüldüğü sanılsa da bu rüya aslında ilk defa Ziya Paşa tarafından görüldü; hem de 1880’de… Gerçekten de, Adana’nın tiyatro yaşamında ilk resmi girişimini başlatan, önemli ve unutulmaması gereken bir kişidir Ziya Paşa.
Valilik yaptığı 1878-1880 yılları arasında Hükümet Konağı civarında bir tiyatro yaptırır ve İstanbul’dan İbrahim Efendi yönetiminde bir topluluk getirir Ziya Paşa. İbrahim Efendi, Moliere’den uyarladığı oyunları sahneler Adana’da…
Adana, Muhsin Ertuğrul tarafından 1956 yılında ‘’Bölge Tiyatroları’’ fikri ortaya atıldığında ilk akla gelen şehirlerdendir. Bursa ve İzmir Tiyatroları kurulduktan sonra 1957 yılında Muhsin Ertuğrul’un görevden alınması bu rüyanın gerçekleşmesini erteledi.
Adana Devlet Tiyatrosu’nun kuruluşu ‘’Bölge Tiyatroları’’ fikrinin ortaya atılmasından çok sonraları gerçekleşti. 1956-1981 yılları arasında Devlet Tiyatroları, bazen sürekli bazen de değişik aralıklarla oyunlar sergileyerek Adana’daki tiyatro boşluğunu doldurmaya çalıştı.
Nihayet Adana’nın zengin ve sanatsever ailesi Sabancı’ların Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’ni inşa etmesiyle Adana Devlet Tiyatrosu kurulmuş ve sahnesine kavuşmuş oldu.
25 Ekim 1981’de Kral Lear’ın galası ile Adana Devlet Tiyatrosu’nun bugüne kadar süren öyküsü başlamış oldu. Rüya gerçekleşti… Adana Devlet Tiyatrosu kurulduğu 1981’den bu yana oyunlarını Adana’da milyonlarca seyirciyle paylaştı; yaptığı turnelerle yüz binlerce seyirciye ulaştı.
Kimler geldi, Kimler geçti… En iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu, en iyi yapım, en iyi rejisör, en iyi dekor, kostüm, ışık dallarında çok sayıda ödülü bulunan Adana Devlet Tiyatrosu yetiştirdiği sanatçılarla da adından övgüyle söz edilen bir tiyatro oldu. Şu anda tiyatro, televizyon ve sinema dünyasının pek çok ünlü ismi Adana Devlet Tiyatrosu sahnesinin tozunu yutanlar arasında.
Yine ülkemizin tiyatro ve sanat dünyasının pek çok ünlü ismi Adana Devlet Tiyatrosu oyuncularıyla birlikte çeşitli oyunlarda rol almıştır. Adanalı tiyatro severler, Cüneyt Gökçer, Bozkurt Kuruç, Çetin Tekindor, Rüştü Asyalı, Baykal Saran, Ayten Gökçer, Beyhan Hürol, Zafer Engin, Kartal Tibet gibi tiyatromuzun efsane isimlerini izleme fırsatı buldu.
Ve bugün; Adana Devlet Tiyatrosu, oyunlarını Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde bulunan 364 kişilik salonunda haftanın 6 günü temsiller vermeye devam ediyor. Ayrıca Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslar arası Adana Tiyatro Festivali 1998 tarihinden bu yana düzenleniyor.
Biz; Adana Devlet Tiyatrosu olarak gerek bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz, gerekse bugünden sonra büyük bir tutkuyla gerçekleştireceğimiz projeler ile kentimize bir şeyler katmak; sanat ve sevgi adına gelecek için daha çok umut ekmek istiyoruz…
Çünkü biz bu kentiz.Çünkü biz,Adana’nın Devlet Tiyatrosu’yuz!
Web sitesi url adresi : http://www.adanadt.gov.tr
Adres : Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi
Adana Devlet Tiyatrosu Sahnesi 01330 Seyhan / Adana
Tel: 0 322 352 33 55
Fax : 0 322 352 68 8
Nasıl Gidilir: Şehir merkezinde olduğu için dolmuş, halk ve belediye otobüsleri ile kolay olarak gidilir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmekte olup ayrıca aşağıda yer alan linklerden google haritadaki konumuna ulaşabilirsiniz.
Adana Şakirpaşa Havaalanı-Adana Devlet Tiyatroları Müdürlüğü Google Map
Adana Otobüs Garı-Adana Devlet Tiyatroları Müdürlüğü Google Map
Adana Tren Garı-Adana Devlet Tiyatroları Müdürlüğü Google Map