Dünyanın en eski mevsimlik bayramlarından olan Nevruz, Türk dünyasında, ortak kültürel değer olması yönüyle önemli bir yere sahip olup, Türklük dünyasında ve Anadolu’da ortak inanmalarla, ortak heyecanlarla yüzyıllardır Türk kültürüne özgü özelliklerle kutlanmaktadır.
Nevruz; bahar ve bereketi, yeni yıl ve yılın başlangıcını çağrıştırır.
Nevruz, Türk kültüründe baharı, yaşama sevincini, su ve kutsal arınmayı, yenilenmeyi, uyanan doğa ile birlikte bolluk-bereketi simgeleyen anlam ve öğelerle yüklüdür. Çok eski dönemlerden beri kutlanan Nevruz, Ergenekon Destanında geçen demir dağı eritip kendilerine yol açan Türklerin Ergenekon’dan çıkışlarının yıl dönümünü ifade eder. Orta Asya’dan Anadolu’ya ve Balkanlara kadar aşağı yukarı tüm Türk dünyasında çeşitli etkinliklerle Nevruz bayramı kutlanmaktadır.
Nevruz bayramı münasebetiyle ilimizde, Adana Valiliği’nin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir konferans düzenlendi. 21 Mart 2017 tarihinde Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesinde “Türk kültüründe Nevruz’un yeri ve önemi” konulu bir konferans verilmiştir. Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Refiye OKUŞLUK ŞENESEN tarafından verilen konferans İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürleri, İl Halk Kütüphanesi Müdürü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü ve Karacaoğlan Edebiyat Kütüphanesi personelinin katılımıyla gerçekleşti. Konferansta, Doç.Dr. Refiye OKUŞLUK ŞENESEN, Nevruz’un anlamı, Türk dünyası içindeki yeri ve önemi, kutlama gelenekleri ve ritüelleri ile ilgili bilgiler verdi.